Эксоцман
на главную поиск contacts
Аграрная экономика - – это часть экономической теории. Она изучает использование ограниченных ресурсов в производстве, переработке, реализации и потреблении продовольствия... (подробнее...)
Всего публикаций в данном разделе: 71

Опубликовано на портале: 04-04-2004
Евгения Викторовна Серова, Ирина Георгиевна Храмова
Москва: Ин-т экономики переходного периода, 2000, 30 с.
В книге «Агропродовольственный рынок России: опыт исследования».
ресурс содержит гиперссылку на сайт, на котором можно найти дополнительную информацию

Опубликовано на портале: 04-04-2004
И. Кобута, М. Прокопьев, Евгения Викторовна Серова, Ирина Георгиевна Храмова, Ольга Валерьевна Шик, Наталия Алексеевна Карлова
Москва: Ин-т экономики переходного периода, 2001, cерия "Научные труды"
В книге « Агропродовольственная политика и международная торговля: российский аспект » дан анализ эффективности государственной поддержки аграрного сектора в переходной экономике. Книга написана по материалам исследований Аналитического центра АПЭ в области внешней торговли агропродовольственными товарами и государственного регулирования этой торговли.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 03-04-2004
Евгения Викторовна Серова
Москва: ГУ ВШЭ, 1999, 480 с.
В учебнике рассмотрены наиболее важные вопросы аграрной теории, не затрагиваемые в общем курсе макроэкономики: аграрная структура, земельная рента и земельные отношения в сельском хозяйстве, государственное регулирование в аграрном секторе. Показана специфика предложения и спроса на аграрных рынках, проанализированы типы сельскохозяйственных предприятий. Определено понятие агропромышленного комплекса, агробизнеса, рассмотрены особенности сельскохозяйственного маркетинга и сельскохозяйственного кредита. Даётся широкое представление об аграрных проблемах постсоциалистических экономик. Российская аграрная реформа рассматривается отдельно. Анализируются институциональные преобразования в сельском хозяйстве и связанных с ним секторах, изменения в механизме государственного регулирования, а также экономические последствия проведённых в 1990е годы преобразований. Учебник ориентирован на студентов общеэкономических университетов и учебных институтов, но может быть также использован на экономических факультетах сельскохозяйственных вузов.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 13-01-2004
Ред.: Peter Wehrheim, Klaus Frohberg, Евгения Викторовна Серова, Joachim Braun
Москва: Ин-т экономики переходного периода, 2001, 560 с.
Книга подготовлена на основе материалов международной конференции, посвященной вопросам трансформации агропродовольственного сектора России. Она охватывает широкий круг проблем: исходные условия для преобразований, принятые меры, их результаты, наиболее перспективные варианты дальнейшего продвижения по пути реформ. На основе межстрановых сопоставлений исследуются различные модели преобразований в агропромышленном секторе, выявляются причины их неодинаковой неэффективности. Анализируется воздействие политических решений и макроэкономических тенденций на эволюцию сектора. Рассматриваются вопросы межрегиональной интеграции, приватизации и реструктуризации сельскохозяйственных предприятий, развития личных подсобных хозяйств, институциональные аспекты функционирования агропродовольственных рынков и многие другие. Книга предназначена для научных работников и специалистов в области аграрной экономики, а также для всех интересующихся проблемами развития агропродовольственного сектора России.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Giannis Karagiannis, Alexander Sarris
Zaragoza, 2002
In this paper we apply the technical inefficiency effect model to a set of eight different crop products (i.e., wheat, mixed arable crops, tobacco, cotton, olive oil, fruits, vegetables, and greenhouse horticulture) in Greek agriculture.

For each product, a panel data set covering the period 1991- 1995 is used and separate econometric results are obtained for each product. A particular set of socioeconomic and demographic variables is used to explain technical efficiency differentials among Greek farmers, including the direct subsidies given to each farmer, and the concordance of these efficiency determinants is discussed across the eight different crop products considered.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Rafaela Dios Palomares, Jose Miguel Martinez Paz
Zaragoza, 2002
This study investigated the efficiency and productivity change of a sample of food distribution units (MERCAs) in Spain over the 1.997-1.999 period, applying non-parametric frontier methodology in a sales efficiency framework. We specified a mean sales model composed of two blocks of variables, the production block, and the marketing management block. Then we applied output oriented DEA methodology to perform the efficiency analysis, also taking into account the overall efficiency decomposition into pure and scale efficiency. The Malmquist index was calculated in order to analyse the components of the productivity change.

The mean pure sales efficiency index was high, around 0.8, the mean scale index being 0,9. As appears from the results, six food distribution units were efficient, but some of the wholesale markets need to adapt their sales technology in order that their input bundle reaches a Most Productive Scale Size unit.

We found no evidence of technical change during the period considered, but concluded that a notable scale efficiency change took place during the studied period.

To summarise, we conclude that improvement in sales efficiency could be reached in the studied sector in both the pure and the scale efficiency.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Cristina Marreiros, Mitchell Ness
Zaragoza, 2002
The objectives of this paper are to examine consumers’ perceptions of Protected Designation of Origin (PDO) beef on the basis of a survey of consumers and buyers of beef.

The paper identifies a profile of PDO beef consumers, examines their behaviour and perceptions on PDO beef, derives the dimensions of perceptions of PDO beef, and establishes segments based upon those dimensions. The results reveal that PDO consumers are representative of all geographical regions, age and profession groups, are lighter consumers of beef and shop for food mainly in the butchers. Consumers’ perceptions on PDO beef emphasises quality, safety, and control. However, underlying those perceptions are six main dimensions and it is possible to identify three segments of PDO beef consumers: a faithful consumer group, an unaware consumer group, and a sensory, price conscious group.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Kym Anderson, Rodney Tyers
Michigan: University of Michigan Press, 1992
Авторы книги исследуют эффект от либерализации мировой торговли продукцией сельского хозяйства. Рассматривается современное состояние торговли сельскохозяйственной продукцией и проблемы либерализации, изменение структуры мировых продовольственных рынков, политика протекционизма сельского хозяйства развитыми странами, моделируется ситуация либерализации торговли, рассчитываются потери и выгоды от данной политики.

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Ред.: John M. Antle, Vincent H. Smith
Oxford: Oxford University Press, 2000, 300 с.
В книге анализируется современная ситуация на рынке пшеницы, основные страны экспортёры и импортёры, даётся прогноз развития международного рынка. Авторы уделяют внимание таким странам, как Россия и Китай, чья роль на мировом рынке пшеницы значительно изменилась за последнее время. Анализируются и стратегии традиционных экспортёров пшеницы на мировом рынке - США, ЕС, Канады, Аргентины и Австралии. Поведение и развитие рынка пшеницы рассматривается через призму международных торговых соглашений. Под редакцией Д.Антл и В.Смит.

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Ольга Константиновна Ястребова
Boston: Kluwer Academic Publishers, 2000, 337-358 с.
The paper analyzes some empirical aspects of competition in the Russian food market. The forms of competition in the economy under transition are discussed and empirical studies summarize the results of a survey carried out on the Russian food industry covering 61 firms. The survey focused on current marketing strategies and marketing problems of Russian food companies and their assessment concerning the nature of competition and its effects on the economic environment. The survey also addressed the issue of how government activities impact the competitive environment for agro-food firms. Some changes in the situation of agro-food industries after the financial crisis in August 1998 are also examined.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Hermann Lotze, Steffen Noleppa
Boston: Kluwer Academic Publishers, 2000, 429-443 с.
The paper discusses the general need for institutional innovation in the Russian Federation. An attempt to establish a Market Information System for the agro-food sector in Tula Oblast is taken as an example illustrating specific implementation problems. From the experience gained in this case, the authors derive some recommendations for improving institutional change in the process of transition. Important issues here are the adoption of a more general approach towards human resource development, the scheduling of longer time horizons in support projects, and improved vertical and horizontal co-ordination within the institutional network.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Arnim Kuhn
Boston: Kluwer Academic Publishers, 2000, 203-219 с.
This paper examines the extent of interregional integration of Russian food markets from different perspectives. Though food price levels in Russia are converging after the period of hyperinflation, remote regions like the Far East seem to be on a different price path. With regard to the interregional commodity flows, it could be shown that interregional transportation of grain is unlikely to have decreased significantly, if the figures are corrected for imports and feed use. But a cross-sectional regression analysis using differences between regional production and consumption revealed that regional surpluses as well as deficits for all products tend to diminish, which means that the Russian regions increasingly rely on their regional production and not on interregional trade.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Michael Kopsidis
Boston: Kluwer Academic Publishers, 2000, 221-238 с.
Regional grain production in the Russian Federation has developed in a number of different ways over the last years. The same is true for grain marketing. Not only the prices on local markets but also those in the nation-wide grain trade seem to be at least strongly influenced by regional authorities.

However, it is very likely that only a small part of the grain trade is exchanged interregionally. The growing independence of the Russian Federation’s political subjects seems to be primarily responsible for regional differences concerning grain production and marketing. The 1998 economic crisis is likely to obstruct the development of an efficient domestic grain market further.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Ольга Мелюхина, Ирина Георгиевна Храмова
Boston: Kluwer Academic Publishers, 2000, 383-404 с.
This paper is focused on the changes in the food marketing chain in Russia in the first period of the transition progress. Significant market imperfections resulting from macroeconomic imbalances related to the transition period led to the emergence of new elements in the food marketing system specific to the transition period. On the one hand, it is characterized by new market-oriented actors such as household-type and/or commercial firms and, on the other hand, by the slow transformation of traditional players in the existing food marketing chain. The trading arrangements specific to Russia’s agro-food markets in transition, such as ‘barter’ and ‘give-and-take’ operations with their economic implications for the emerging market structure are discussed. Some potential implications of the recent financial crisis for Russia’s food marketing system are also mentioned.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 04-01-2004
Mark W. Rosegrant, Claudia Ringler, Michael S. Paisner
Berlin, 2000
In order to understand the future of food supply and demand and food security, it is essential to focus on the long-term, fundamental drivers, such as income and population growth, and technological change in agriculture as influenced by investments in agricultural research, irrigation, and other factors.

In the remainder of this paper we take a new look into the future role of agricultural research and technology development in world food markets based on alternative scenario simulations with IFPRI’s IMPACT model. The paper starts out by very briefly describing the model, and then presents and discusses alternative scenarios with a focus on the role of technological change.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 03-01-2004
Ред.: Robert Raunikar, Chung-Liang Huang
Iowa: Blackwell Publishing Company, 1987, 302 с.
Gathers the work of 28 expert economists to explain economic theory and analytical methods and sources applicable to food demand and consumption behavior.

Книга представляет собой сборник научных работ по микроэкономическому анализу спроса на продовольствие и поведения потребителей. Под редакцией Р.Рауникар, Чун-Лиан Хуан.
ресурс содержит гиперссылку на сайт, на котором можно найти дополнительную информацию ресурс содержит графическое изображение (иллюстрацию)

Опубликовано на портале: 31-12-2003
John C. Beghin, Jean-Christophe Bureau, Sophie Drogue
Durban, 2003
We introduce an easily implemented and flexible calibration technique for partial demand systems, combining recent developments in incomplete demand systems and a set of restrictions conditioned on the available elasticity-estimates. The technique accommodates various degrees of knowledge on cross-price elasticities, satisfies curvature restrictions, and allows the recovery of an exact welfare measure for policy analysis. The technique is illustrated with a partial demand system for food consumption in Korea for different states of knowledge on cross-price effects. The consumer welfare impact of food and agricultural trade liberalization is measured.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 31-12-2003
David L Debertin
USA: Macmillan Publishing Company, 1992, 366 с.
Один из основных учебников, используемых при изучении экономики аграрного производства. В издании рассматривается специфика аграрного производства, делаются спецификации для производственных функций. Процесс производства анализируется как со стороны используемых ресурсов, так и выпуска готовой продукции.

Опубликовано на портале: 30-12-2003
Tim Lloyd, Steve McCorriston, Wyn Morgan, Tony Rayner
Durban, 2003
This paper is concerned with the impact of the BSE crisis in the UK and focuses on price transmission between retail and farm prices. From a theoretical perspective we show that market power has an effect on price transmission between retail and farm prices following a demand shock. The empirical results suggest that the impact of a food scare on farm prices to be more than double that of retail prices, the direction of this effect being consistent with the impact of oligopoly dominating the effect (if any) of oligopsony.

However, important in assessing the full impact of a food scare is the ability of consumers to switch into substitute products. This is also evident following the BSE crisis with the availability of substitutes contributing significantly to the overall impact on price adjustment.
ресурс содержит прикрепленный файл

Опубликовано на портале: 24-12-2003
Catherine Benjamin, Chantal Gueguen, Magalie Houee
Durban, 2003
Previous quantitative assessments of likely impacts of recent reforms of the Common Agricultural Policy (in particular the Agenda 2000) differ across empirical studies. Differences are mainly due to the ways the policy instruments are taken into account (explicit modeling or implicit modeling i.e. using ad-valorem equivalents). The aim of this paper is to assess empirically the impacts of recent reforms of the Common Agricultural Policy and the consequences of the Mid-Term proposals on world cereals markets. We develop an econometric, dynamic, multi-product, partial equilibrium commodity model that focuses on arable crops. Major exporters and major importers are modeled separately, other countries being included in a rest of the world category. For the countries or regions explicitly integrated the model estimates supply, demand and trade. The model we develop has two important features:
i) the parameters estimated in the behavioral equations (supply and demand) satisfy regularity conditions and
ii) the agricultural policy instruments (in particular CAP instruments) are modeled in an explicit way.

In the empirical section, attention focuses on the world cereals market. We provide a market outlook through the year 2009 for three different scenarios: baseline projections and two scenarios based on different assumptions regarding the evolution of the Common Agricultural Policy (the Mid-Term Review scenario and the decoupling scenario). Estimated effects of the mid-term scenario on EU crop prices depend on the relationship between EU and world market prices.
ресурс содержит прикрепленный файл