Studying Culture: An Introductory Reader
Опубликовано на портале: 26-01-2004
London, New York: Arnold, 1993, 242 с.
Тематические разделы:
В книге делается попытка ответить на вопрос о том, что такое культурные исследования
(cultural studies). Она предназначена для тех, кто уже в какой-то мере знаком с этой
областью социального знания, а также может служить хорошим подспорьем для преподавателей
и студентов. В первой части книги прослеживается развитие культурных исследований,
начиная с классических работ британца Раймонда Уильямса и его критики «культурно
элитизма» до классических теоретических работ, касающихся обсуждения предмета
ставших необычайно популярными культурных исследований. Вторая часть включает в себя
работы, описывающие различные случаи (cases) социальных практик и репрезентации идентичностей.
Последняя часть состоит из серии статьей, объединенных темой «Смысл власти»
(«Meaning of power»).
|
![]() |
Acknowledgements
Introduction
Section I. Some foundations
1.Raymond Williams: “Culture as ordinary”
2.Roland Barthes: “The rhetoric of the image”
3.Stuart Hall: “The television discourse – encoding and decoding”
4.Richard Dyer, Terry Lovell and Jean McCrindle: “Soap opera and women”
5.Edward Said: “Orientalism”
6.Nichalas Garnham: “Concepts of culture – public policy and the cultural industries”
7.Janice Radway: “Reading reading the romance”
8.Graham Murdock: “Cultural studies at the crossroads”
Section II. Difference and identity
9.Phil Cohen: “Subcultural conflict and working-class community”
10.Erica Carter: “Alice in the consumer wonderland”
11.Paul Gilroy: “Black and White in the dance-floor”
12.Stuart Hall: “Minimal selves”
13.Bhikhu Parekh: “Between holy text and moral void”
14.Marie Gillespie: “Technology and tradition – audio-visual”
15.Kobena Merser: “Just looking for trouble – Robert Mapplethorpe and Fantasies of race”
Section III. Meaning of power.
16.Liz Curtis: “Echoes of the present – the Victorian press and Ireland”
17.Judith Williamson: “Meaning and ideology”
18.Fredric Jameson: “Postmodernism and consumer society”
19.Paul Willis: “Symbolic creativity”
20.Mike Davis: “The view from futures past”
21.Jan Nederveen Pieterse: “Fictions of Europe”
22.Doreen Massey: “A global sense of place”
Index
Introduction
Section I. Some foundations
1.Raymond Williams: “Culture as ordinary”
2.Roland Barthes: “The rhetoric of the image”
3.Stuart Hall: “The television discourse – encoding and decoding”
4.Richard Dyer, Terry Lovell and Jean McCrindle: “Soap opera and women”
5.Edward Said: “Orientalism”
6.Nichalas Garnham: “Concepts of culture – public policy and the cultural industries”
7.Janice Radway: “Reading reading the romance”
8.Graham Murdock: “Cultural studies at the crossroads”
Section II. Difference and identity
9.Phil Cohen: “Subcultural conflict and working-class community”
10.Erica Carter: “Alice in the consumer wonderland”
11.Paul Gilroy: “Black and White in the dance-floor”
12.Stuart Hall: “Minimal selves”
13.Bhikhu Parekh: “Between holy text and moral void”
14.Marie Gillespie: “Technology and tradition – audio-visual”
15.Kobena Merser: “Just looking for trouble – Robert Mapplethorpe and Fantasies of race”
Section III. Meaning of power.
16.Liz Curtis: “Echoes of the present – the Victorian press and Ireland”
17.Judith Williamson: “Meaning and ideology”
18.Fredric Jameson: “Postmodernism and consumer society”
19.Paul Willis: “Symbolic creativity”
20.Mike Davis: “The view from futures past”
21.Jan Nederveen Pieterse: “Fictions of Europe”
22.Doreen Massey: “A global sense of place”
Index
Ключевые слова
европейская культура культурное производство мыльная опера потребление пространство субкультура телевизионный дискурс технология традиция
См. также:
[Статья]
Journal of Food Distribution Research.
1998.
Vol. 29.
No. 2.
P. 31-44.
[Статья]
[Статья глоссария]
Journal of Food Distribution Research.
2000.
Vol. 31.
No. 1.
P. 145-151.
[Статья]
Journal of Food Distribution Research.
1999.
Vol. 30.
No. 1.
P. 124-133.
[Статья]
Journal of Food Distribution Research.
1999.
Vol. 30.
No. 1.
P. 156-159.
[Статья]
Journal of Food Distribution Research.
1996.
Vol. 27.
No. 3.
P. 11-22.
[Статья]